Android
Bazen Instagram uygulamasında telif hakkı mesajı alabilirsiniz. Telif hakkı, bir ürünün ve yaratıcısının haklarını koruyan yasal bir uygulamadır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli türde ürünleri kapsar:
- Görsel veya görsel işitsel eserler: videolar, filmler, TV programları ve yayınları, video oyunları, resimler, fotoğraflar
- Sesli eserler: şarkılar, müzik kompozisyonları, ses kayıtları, seslendirme kayıtları
- Yazılı eserler: kitaplar, tiyatro oyunları, el yazmaları, makaleler, müzik notaları
Instagram’ın kullanım koşulları ve topluluk kuralları gereğince, sadece bir başkasının fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeyen içerikler paylaşabilirsiniz. Telif hakkı sahibinin hesabını paylaşımınıza etiketlemiş olsanız veya ticari bir amaç gütmüyor olsanız bile, hak sahibinden izin almadan yayınlayamazsınız. Aksi durumda hesabınıza yaptırım uygulanır.
Instagram telif hakkı mesajı neden gönderir?
Fikri mülkiyet haklarının ihlali, Instagram’da hesap açarken kabul ettiğiniz Kullanım Koşulları’nda yasaklanmıştır. Bir kez telif hakkı ihlali yaptığınızda, paylaşım Instagram tarafından kaldırılır. Ayrıca aynı içeriği paylaşmamanız gerektiği konusunda da uyarılırsınız.
Aynı zamanda platformun Tekrar İhlal Etme Politikası da bulunmaktadır. Bu politika uyarınca, bir ticari markanın veya telif hakkı sahibinin münhasır haklarını ihlal etmeyi sürdürürseniz, hesabınız kalıcı olarak devre dışı bırakılabilir. Bir başka deyişle Instagram’ın kaldırdığı bir içeriği kesinlikle yeniden paylaşmaya kalkmayın.
Gelen mesaj sahte olabilir mi?
Hackerların en sık başvurduğu yöntemlerden bir tanesi de: Instagram telif hakkı mesaj göndererek kurbanını tuzağa düşürmeye çalışmaktır. Hesapları geçirmek için sahte telif hakkı ihlali bildirimleri içeren kimlik avı e-postaları gönderirler.
Gönderilen e-postada genellikle “Telif hakkı ihlali nedeniyle hesabınız kalıcı olarak silinecektir” anlamına gelen bir mesaj yazar. İnandırıcı olması için bu e-postaya Instagram’ın adı ve logosunu yerleştirirler ve gönderici olarak da genellikle [email protected] ya da [email protected] gibi mail adresleri yazar.
E-postada, 24 saat içerisinde (bazen 48 saat) itiraz etmeniz gerektiğini söyleyen bir uyarı görebilirsiniz. Uyarının hemen altında ise “Şikayeti gözden geçir” veya “Kimliğini doğrula” başlıklı bir buton yer alır. Butona tıkladığınızda, sanki gerçekten Instagram’a aitmiş gibi görünen bir sayfa karşınıza çıkar. Bu sayfada, söz konusu dolandırıcıların hazırladığı bir iletişim formu görürsünüz.
“İtiraz Et” bağlantısına tıkladığınız anda, hesabınızın giriş bilgilerini girmeniz istenir. Üstelik bununla da bitmeyip, hemen ardından bir şöyle bir mesaj çıkar: “Geri bildiriminizi doğrulamamız ve e-posta hesabınızın Instagram hesabınızla eşleştiğini kontrol etmemiz gerekiyor.”
E-Postamı Doğrula seçeneğine tıkladığınızda ise, birkaç saniye içinde karşınıza “Geri bildiriminizi gözden geçireceğiz” yanıtı çıkacaktır. Bunun ardından Instagram’ın gerçek sitesine yönlendirileceksiniz. Ancak ne yazık ki hesap bilgileriniz büyük ihtimalle kötü niyetli kişilerin eline geçmiş olacak.
Instagram hesabınızı nasıl koruyabilirsiniz?
- “Bunun ne olduğu konusunda bir fikrim yok” diye düşündüğünüz bağlantılara tıklamayın.
- Tıkladığınız linkin içeriğin kontrol edin. Instagram’ın resmi adresi https://instagram.com şeklindedir. Bunun yerine instagram.security-settings.com gibi yabancı şeyler yazıyorsa sayfayı kapatın.
- Google Play ve App Store mağazalarından indirdiğiniz resmi Instagram uygulamasını kullanın.
- Hem Instagram hem de e-posta hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulama etkinleştirin.
Herhangi bir kişi ya da kurumun haklarını ihlal etmediğinizi düşünüyorsanız, aldığınız “Instagram telif hakkı mesajı” büyük ihtimalle sahtedir. Mesajı göz ardı edebilirsiniz.
Kaynak: ShiftDelete
Instagram telif hakkı mesajı geldi, ne yapmalıyım? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz