SEO’nun taçsız kralı backlink nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarında kilit rol oynayan backlink, web sitenize diğer siteler üzerinden açılan bir kapı olarak görülebilir. Google, sıralama faktörleri içerisinde 200’den fazla algoritma kullanmaktadır.

Bu algoritmalar içerisinde ilk 5’i saymamız gerekirse, backlink bu ilk 5 içerisinde kesinlikle yer alacaktır. Bu sebeple web sitenizin tanınırlığını ve trafiğini artırmak için backlink çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak geri bağlantı alırken de ince eleyip sık dokumanız gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Backlink nedir?

Bunlara dikkat etmek, Google sıralamasında üst sıralara oynamanızı sağlayacak ve sitenizin güvenilirliğini artıracaktır. Size bu yazımızda nasıl backlink alınır? Backlink alırken nelere dikkat etmek gerekir? Backlink almak neden önemlidir? gibi konulardan bahsedeceğiz. Öncelikle backlink nedir? Sorusunun cevabını ve nasıl kullanıldığını açıklayarak başlayalım. 

backlink nedir nasıl yapılır

Diyelim ki bir e-ticaret siteniz ya da blogunuz var. Sizden daha büyük ve Google sıralamalarında üst sıralarda olan, güvenilir bir web sitesinde, sizin sitenize ait bir bağlantının verilmesi, arama motorlarının gözünde iyi bir referans olarak gözükecek ve sitenizin SEO puanını artıracaktır. Bu da doğal olarak sitenizin trafiğini ve itibarını artıracaktır.

Backlink alınan sitenin güvenilirliği ve kalitesinin önemi kadar, nasıl backlink alındığının da önemi büyüktür. Arama motorları nasıl backlink alındığına dikkat eder ve hileli bir durum söz konusuysa sitenizin banlanmasına kadar gidecek olumsuz sonuçlara sebep olabilir. 

Doğal yollardan backlink alınabileceği gibi tanıtım yazısı, basın bülteni çıkma gibi olanakları sunan sitelerden ücreti karşılığında da yayın yaparak backlink almak mümkündür. Bu işi yapan web sitelerinden ücretini ödeyerek backlink alabilirsiniz ancak bu konuda da çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Doğal yollardan alınmayan backlinkler, arama motorları tarafından suistimal olarak değerlendirilebilir ve sitenizin ceza yemesiyle sonuçlanabilir. Ücretli ya da ücretsiz olsun, backlink alırken iyi analiz edip doğru karar vermek siteniz için çok önemli olacaktır. 

Backlink türleri

Siteniz için yararlı olabilecek ya da zararlı olabilecek farklı backlink türleri bulunmaktadır. Backlink konusunda kolaya kaçmak yerine iyi bir şekilde araştırarak sizin için uygun olan yöntemleri denemek, sitenizin SEO puanını artırmasına yardımcı olacak ve uzun süreler boyunca bunun karşılığını almanızı sağlayacaktır. Bu backlink türlerinden kısaca bahsedelim. 

  • Dofollow Linkler: Dofollow linkler, linki veren  sitenin linki verdiği siteye referans olması demektir ve en etkili backlink yöntemlerinden birisidir. Dofollow link aldığınız site, sizin sitenizin güvenilir olduğunu belirtmiştir ve bu da site otoritenizin yükselmesini sağlayacaktır. 
  • Nofollow Linkler: Özellikle blog yorumlarındaki spamları engellemesi ile bilinen bu backlink türü, paylaşılan linklere kefil olunmadığını ifade etmek için kullanılmaktadır.
  • Footer: Bu linkler genel olarak sayfaların en altında yer alan reklamlar için kullanılmaktadırlar. SEO çalışmaları içerisinde pek de etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Birçoğu spam backlink olarak bile adlandırılmaktadır. Ancak uzun yıllardır var olan kaliteli ve otoritesi yüksek sitelerde işe yaradığı bilinmektedir. Bu backlink türünün uzak durulması gereken bir tür olduğunu belirtmek istiyoruz. Bir sitenin footer bölümünde birden fazla siteye backlink veriliyorsa, oradan uzak durmanız en mantıklı hareket olacaktır. 
  • Sponsorlu veya Ücretli Linkler: İçeriklerinizin ya da sitenizin reklamını ve tanıtımını yapmak için başka bir web sitesine ücret ödeyebilirsiniz. Bunu yaparken güvenli ve doğal bir şekilde bu işlemlerin yapılıyor olması, sitenizin Google’ın gözünde değerli olmasını sağlayabilir. Google, sponsorlu içerikler için bu etiketi daha uygun görmüştür. Doğal olmayan ve site tanıtımınızı hedefleyen bir içerik yayınlamak isterseniz bu tarz bir backlink almanız daha uygun olabilir.  
  • UGC Linkleri: User Generated Links, yani kullanıcı tarafından oluşturulan linkler anlamına gelir. Blog yorumlarında ya da forumlarda verilen linkler bu şekilde etiketlenebilir. UGC linkleriyle sitenizden yapılan yönlendirmelerin bir site yöneticisine ait olmadığını, bir kullanıcıya ait olduğunu ifade etmiş olursunuz. 
  • Yüksek Otoriteli Linkler: Güvenilir kaynaklardan gelen linkler, yüksek otoriteli linkler olarak adlandırılmaktadır. Örneğin Vikipedi’den alacağınız bir backlink Google için çok iyi bir referanstır.  
  • Zararlı Linkler: Düşük kaliteli ve güvenilir olmayan sitelerden gelen linkler zararlı linklerdir. Ücreti karşılığında alınan bir linkin sponsorlu olarak belirtilmemesi de zararlı link olarak görülebilmektedir. Bu linkler sitenizin SEO puanını düşürmekte ve güvenirliğini azaltmaktadır. Footer linkler genelde buna bir örnektir. Online ortamlarda “300₺’ye 150 backlink!” gibi kampanyalarla gelecek olan backlinkler çok yüksek ihtimalle zararlı backlinklerden olacaktır.
  • Editoryal Olarak Yerleştirilen Linkler: Sitenin sahibi tarafından yerleştirilen linklerdir. Bir web sitesi yöneticisinin referans olduğunu ifade ederek başka bir sitenin linkini vermesi Google tarafından çok değerli gözükmektedir. 

Backlink alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, backlink sitenize verilen bir referanstır. Bu referansın kim tarafından verildiği, içeriğin alakalı olup olmadığı arama motorlarının kontrol ettiği bir durumdur. Bu sebeple size backlink veren sitenin yüksek otorite sahibi, güvenilir bir site olması en önemli noktalardan biridir. 

backlink nedir nasıl yapılır

Backlink kısa süreli düşünülmemesi gereken bir iştir. Bu sebeple alınan linklerin kalıcı ve uzun süreler boyunca kullanılabilir olması önemlidir. Farz edelim ki aldığınız backlinkler sayesinde SEO puanınız iyi bir derecede yükseldi. Backlink aldığınız siteler bir gecede yok olursa, doğal olarak sitenizin yükselmesini sağlayan bu linkler de artık yok olmuş olacaktır. Bu da önemli ölçüde sıralamanıza etki edecek ve çalışmalarınızı tekrar yapmanız gerekecektir. Bu gibi durumları yaşamamak ve tekrar tekrar bu çalışmaları yapmamak için en başta eşeği sağlam kazığa bağlamak gerekmektedir. 

Edu ve Gov uzantılı web sitelerine güvenebilirsiniz. Bu siteler üniversite ve devlete ait kurumların web siteleridir. Bu sitelerden backlink almak sitenize ciddi bir şekilde yardımcı olacaktır.

Backlink alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de içeriklerinizi hazırlarken telif haklarını ihlal etmemek olacaktır. Telif hakkı ihlali yaparak hazırladığınız içeriklerin siteniz üzerinden şikayet edilmesi durumunda hem içerikleriniz geri gelmemek üzere silinir hem de sayfanız kopya içerik olarak işaretlenir. Bu gibi durumların önüne geçmek adına kullanacağınız görselin ya da materyalin kaynağına link vermek daha sağlıklı olacaktır.

Backlink’in iyisi kötüsü olmaz deyip iyi bir şekilde araştırmadan alacağınız linkler, sitenize yarardan çok zarar getirebilir. Güvenirliği kanıtlanmış ve yüksek otorite sahibi sitelerden backlink almaya özen göstermeniz gerekecektir.

Backlink almak neden önemlidir?

Backlink almak SEO konusunda sitenizin olmazsa olmazlarından biridir. Arama motorlarınca tanınmış ve güvenirliği kanıtlanmış bir site üzerinden link almak, arama motorlarının gözünde sitenizin yükselmesine ve dizine hızlı bir şekilde eklenmesine yardımcı olur. Bunu uzun vadeli olacak şekilde planlamak, sitenizin geleceğini de garanti altına almanın bir yolu olacaktır.  

Backlink almak arama motorlarının gözünde güvenilirliğinizi artıracağı gibi kullanıcıların gözünde de güvenilirliğinizi artıracaktır. Kaliteli ve iyi bir web sitesinden link almak sizi her zaman üst sıralarda tutacak ve gözle görünür olmanızı sağlayacaktır. 

Nasıl Backlink alınır?

Backlink almanın birden çok yolu bulunmaktadır. Elbette en önemli ve etkili yol doğal yollardan, sizin temasınız olmadan alınan linklerdir. Doğal yollardan alınan linkler arama motorlarında hızlı bir şekilde üst sıralara yükselmenizi sağlayabilir. Bunun dışında ücretli ya da sponsorlu olarak da link alabilir ancak bunun da doğal bir görünümde olmasına dikkat ederek aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. 

Bir başka siteden, kendi siteniz için tanıtım yazısı alarak veya blog yazarlarından internet sitenizi konu alan makaleler yazmalarını isteyerek backlink alabilirsiniz. Bunlar genelde ücret karşılığında yapılan işler olmakla birlikte güvenilir yerlerden almanız durumunda faydalı olacaklardır. 

İş ortaklarınızdan link isteyebilir ve sitenize bu yolla trafik çekebilirsiniz. Alakalı içeriklerin her zaman sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacağını unutmayın. Backlink almanın en popüler ve etkili yollarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Yararlı İçerik: İlgi çekici görseller ve konularla hazırlanmış makaleler ve içerikler güçlü backlinkler almanızı sağlayacak yöntemlerdendir. Sektöre özgü içerikler yayınlayabilir ve güçlü takipçiler oluşturarak otoritenizi sağlamlaştırabilirsiniz.
  • Rakip Analizi: Rakiplerinizin sahip olduğu backlinkleri araştırarak eksiklerinizi ve almanız gereken backlinkleri öğrenebilir ve stratejinizi bu doğrultuda belirleyebilirsiniz. Semrush, Ahrefs gibi siteler bu konuda size yardımcı olacaktır.
  • Referanslar: Özellikle halihazırdaki iş ortaklarınızdan kolaylıkla alabileceğiniz referans linkleri sitenizin güçlü olduğunu gösterecektir.
  • Bağlantısız Atıflar: Markanızdan, ürünlerinizden ya da sitenizden bahsedilmiş içeriklere sitenize ait bir link eklenmemiş olabilir. Bu durumda mevcut içeriğe sadece sitenizin linkinin eklenmesini rica edebilirsiniz.
  • Konuk Yazarlık: Sektörünüzdeki popüler blogları araştırarak mevcut içerik stratejilerini belirleyip, hedef kitlelerini analiz edebilirsiniz. 
  • Tanıtım: İçerikleriniz ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, optimize edilmemiş olması ve iyi bir şekilde tanıtılmadığı takdirde doğal backlink alamazlar. Geniş kitlelere duyurmak için tanıtımlarınızı yapmanız gerekecektir. 
  • Bozuk Bağlantı Uyarısı: Sektörünüzle ilgili olan sitelerde artık çalışmayan bağlantılar bularak site sahibine kendi bağlantılarınızı önerebilirsiniz. Bu yöntem yurt dışında oldukça popüler olmakla birlikte ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bozuk link bulma araçlarını kullanabilirsiniz. 
  • Podcast: Eğer podcastlere konuk olup bağlantılarınızı vermelerini sağlarsanız ciddi sayıda trafik artışınızın olacağını görürsünüz. Aynı zamanda siteniz yüksek kaliteli backlinkler almış olacaktır.  
  • .Edu Backlinkleri: bildiğiniz gibi .edu uzantısı üniversite sitelerine aittir. Edu uzantılı sitelerden backlink almak son derece önemli olacaktır. Bunun için üniversite kulüplerinin yaptıkları toplantılara sponsor olabilir veya kendiniz bazı organizasyonlar düzenleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda SEO için en önemli algoritmalarından biri olan backlink hakkında bilgi verdik. Backlink her ne kadar olmazsa olmaz olsa da aceleye getirilmemesi gereken bir iş. Sitenizi yükseltmek için girişeceğiniz bu yol, aceleye getirilip bir de güvenli olmayan yöntemlerle denenirse olumsuz sonuçlar doğurabilir. 

Özetle yüksek otorite sahibi sitelerden, doğal yollarla alınacak backlinkler sizin istediğiniz hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Backlink alınan sitenin güvenilirliğinin düşük olması ve doğal yollardan alınmadığı belli olan linkler başarısız olmanızla sonuçlanacaktır. Bu da hem zaman hem de para kaybetmenize sonuçlanabilir. Yazımızda da bahsettiğimiz güvenli ve doğru bir şekilde backlink almanın yöntemlerini uygulayarak sitenizi arama motorlarında en üst sıralara kadar yükseltebilirsiniz. 

Kaynak: ShiftDelete

SEO’nun taçsız kralı backlink nedir? Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum