Android
Hepimiz gizliliğe önem veriyoruz ancak bir yandan da akıllı telefonlar kullanmaya mecburuz. Günümüzde akıllı telefonlar için iki seçeneğimiz bulunuyor: Apple ve Google. Bu iki şirket de telefonlarımızı kullanırken bizimle ilgili birçok veri topluyor. Hatta, yapılan bir araştırmaya göre telefonunuz kullanımda değilken bile Chrome, günde ortalama 340 veriyi Google ile paylaşıyor. Bu duruma karşı çıkan Murena ve Mandrake Linux’un kurucusu Gael Duval ise 2017 yılında bir çalışma başlattı. Ve çalışmanın ilk meyvesi bu yıl itibariyle ortaya çıktı.
Gizlilik esaslı ilk Anroid telefon: Murena One X2
Gael Duvel, akıllı telefonlarda verilerini kendine saklamak ve açık kaynaklı yazılımlar hedefliyordu. Bu yolda ilerleyen Duvel, yaklaşık 5 yıl sonra Murena One X2 ile bunu başarmış görünüyor. Murena One X2, açık kaynaklı /e/OS Android altyapısını kullanan gizlilik temelli ilk üst düzey Anroid telefon olma özelliği taşıyor.
Google tabanlı Android ve Apple’ın iOS sistemlerine yıllar boyunca birçok alternatif arandı. Ancak bu girişimler genel olarak başarısızlıkla sonuçlandı. Duval ise Amerika’yı yeniden keşfetmek yerine Android’i gizlilik ihlali yapan özelliklerinden arındırma yolunu izledi.
Bu hedef doğrultusunda Duval, Android tabanlı bir işletim sistemi olan LineageOS üzerine yoğunlaştı. Bunun yanı sıra, Android Açık Kaynak Projesindeki (AOSP) özellikleri de bu işletim sistemine aktardı. /e/OS’de Google hizmetlerinin çoğu kaldırılırken yerine MicroG hizmetleri eklendi.
MicroG, Google özelliklerini, Google’ın hizmetlerine bağlanmadan tamamen açık kaynaklı uygulamalarla değiştirmenize olanak sağlıyor. Buna, Android uygulamalarında gizlilik için en çok endişe uyandıran için Google Play, Haritalar ve Mesajlaşma hizmetleri sağlayan kitaplıklar ve uygulamalar dahil.
Ayrıca Murena, Google hizmetlerinden kaçmak amacıyla kendi arama motorunu kullanıyor. Akıllı telefon, DNS ve NTP gibi internet tabanlı hizmetler için de Google dışı sunucular tercih ediyor. Aynı zamanda Murena kendi web tarayıcısı, e-posta, mesaj, takvim ve kişiler uygulamasını sunuyor. Bunların yanı sıra Mozilla Konum hizmeti ve OpenStreetMap temelli bir harita uygulaması da mevcut. Murena aynı zamanda kendi kişisel asistanı Elivia-AI üzerinde de çalışıyor.
Sistem, uygulama indirebileceğiniz bir mağazaya da ev sahipliği yapıyor. Uygulama mağazası gizlilik öncelikle yapısı ile dikkat çekerken, uygulamaları da bu temaya uygun şekilde sıralıyor. Programların gizlilik ayarları ve hangi bilgilerin paylaşıldığı da yine mağazada görünebiliyor.
Yine de App Lounge mağazası Google Play tabanlı olduğu için Google hesabınız ile giriş yapmanız gerekiyor. Yani bu telefona geçseniz bile Google ile tüm bağlarınızı koparmanız mümkün değil. Ayrıca Google bağlantısı olmayan uygulamalar da oldukça sınırlı.
Murena ayrıca kendi bulut tabanlı depolama hizmetini de sunuyor. 1 GB’lık bedava kullanım alanı ile gelen Murena Cloud‘da daha fazla depolama alanı için ise para ödemeniz gerekiyor. 20 GB’lık kullanım alanı için istenen yıllık üyelik ücreti ise 20 euro.
4 GB RAM, 128 GB depolama alanı
Peki Murena One X2’nin donanım özellikleri nasıl derseniz, çok farklı bir telefonla karşılaşmayacağınızı şimdiden söyleyelim. Telefona ilk baktığımızda 6.5 inçlik bir ekranla karşılaşıyoruz. Sekiz çekirdekli MediaTek işlemciye sahip olduğu belirtilen telefonda 4 GB RAM ve 128 GB‘lık depolama kapasitesi sunuluyor.
Kamera cephesinde ise 25 MP’lik selfie kamerarasının yanı sıra arka bölümde üç farklı kamera yer alıyor. Fazla bir bilgi sahibi olmadığımız kameraların 5, 8 ve 48 MP oldukları belirtiliyor. Yeni telefonda çift SIM girişinin de olduğunu hatırlatalım.
Murena, Haziran ayı içerisinde ABD, Kadana ve Avrupa ülkelerinde satışa sunulacak. Yeni gizlilik odaklı telefon için istenen fiyat ise 369 dolar.
Kaynak: ShiftDelete
Bu telefon bilgilerinizi Google ile paylaşmıyor! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz