Android
ABD, uzun süredir devam eden yarı iletken çip krizine karşı harekete geçti. Çin’e karşı teknolojik rekabeti artırmaya çalışan ülke, 52 milyar doları yarı iletkenlere olmak üzere 280 milyar dolar sektörel destek verecek. İşte ABD Çipler ve Bilim Yasası hakkında bilmeniz gerekenler.
ABD, çip yasası ile Çin’de üretim yapılmasını yasaklıyor
ABD Başkanı Joe Biden, CHIPS and Science Act’ı (Çipler ve Bilim Yasası) nihayet imzaladı. Geçtiğimiz hafta Senato’da kabul edilen yasa kapsamında hem çip krizine çözüm bulunması hem de Çin ve Tayvan gibi ülkelere karşı rekabetin artırılması hedefleniyor.
Başkan Biden, Amerikan yarı iletken endüstrisindeki yatırımları teşvik etmek istediklerini açıkladı. Yeni yasa kapsamında “sadece ABD’de üretim yapan şirketlere” sübvansiyonlar verilecek. Yarı iletken üretim tesisleri veya fabrikaları kurmaya teşvik etmek için şirketlere 52 milyar dolar ayrıldı.
Yerli bellek ve yonga üretimini artırması için Micron’a 40 milyar dolar, Qualcomm ve GlobalFoundries’e ise 4,2 milyar dolar sağlanacak. Fakat yeni yasa kapsamında sübvansiyon almak isteyen firmalar, ulusal güvenlik tehdidi oluşturan ülkelerde üretimleri durdurmak zorunda. Bu ülkeler arasında Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya yer alıyor.
Başkan Biden konuyla ilgili açıklamasında, “Amerika’ya yatırım yapacağız. Amerika’da başaracağız. Amerika’da 21. yüzyılın ekonomik rekabetini kazanacağız” ifadelerini kullandı.
Şu anda hangi üreticilerin sübvansiyondan yararlanacağı bilinmiyor, ancak ABD’de üretim yapan birçok firmanın Çin’de de fabrikaları bulunuyor. Örneğin Intel, Çin’deki bir fabrikayı satın almak istemiş, ancak Ticaret Bakanlığı’nın baskısı sonrasında bu kararını iptal etmişti.
Kaynak: ShiftDelete
Biden imzaladı! ABD’den çip krizine 280 milyar dolar destek Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz